субота, 7. септембар 2013.

ŽIVETI SA DRUGIMA ILI NOVA HUMANOST

Predstavljen repertoar međunarodnog pozorišnog festivala - 8. JoakimInterFest

U četvrtak, 5. septembra u Knjaževsko-srpskom teatru iz Kragujevca najavljen je repertoar 8. JoakimInterFesta - međunarodnog pozorišnog festivala koji se u kragujevačkom pozorištu, tradicionalno održava od 7. do 15. oktobra.
Jednu od najznačajnijih pozorišnih smotri u regionu, koja se ove godine odvija pod sloganom: „ŽIVETI SA DRUGIMA ILI NOVA HUMANOST” na pres konferenciji najavili su i predstavili: mr Vojo Lučić, direktor Teatra, umetnički direktor kragujevačkog pozorišta Nebojša Bradić i selektor festivala Goran Cvetković, pozorišni kritičar.
Na ovogodišnjem JoakimInterFestu u takmičarskom delu festivala biće izvedeno osam predstava iz šireg regiona kao i iz Nemačke.

U repertoarskom programu festivala učestvovaće komadi:

07. oktobar
POREKLO SVETA - Stadthteather Ingolštat, Nemačka
08. oktobar
LET IZNAD KOSOVSKOG POZORIŠTA - produkcija Quendra multimedia, Priština
09. oktobar
SAM DJAVO-PASS-PORT/ SZEGEDIN - Kostolanji Deze Szihnhaz, Subotica
10 .oktobar
KUHINJA- Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka
11. oktobar
SKRIVENE STREPNJE - Šabačko pozorište, Šabac
12. oktobar
GREBANJE ILI KAKO SE UBILA MOJA BAKA, Bosansko narodno pozorište, Zenica, BiH
13. oktobar
IZBRISANI - 25.687- Prešernovo gledališče, Kranj, Slovenija
14. oktobar
ELIJAHOVA STOLICA - Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd
15. oktobar
Predstava u čast nagrađenih „MARA/ SADE” Petra Vajsa u izvođenju studenata skopskog Fakulteta dramskih umetnosti klase profesora i reditelja Vladimira Milčina.
Direktor Knjaževsko-srpskog teatra mr Vojo Lučić najavio je i prateći program manifestacije: izložbu fotografija u Galeriji „Joakim” pod nazivom „Živeti sa drugima” i debatu „Kultura i EU integracije”.
- JoakimInterFest već osmu godinu godinu vrši svoju pozorišnu misiju kao jedna od najznačajnijih teatarskih manifestacija u regionu podržan od svojih dobrih domaćina - kragujevačkog pozorišta i Skupštine grada Kragujevca. On je bitan jer u svojoj teatarskoj mreži objedinjuje, kao ove godine čak šest država, od Slovenije do Makedonije sa predstavom iz nemačkog grada Ingolštata, i ima kapacitete koje treba ne samo održavati već i razvijati, izjavio je Bradić, dodavši da je sam InterFest veliki podsticaj za međunarodnu saradnju kao i da će njegov repertoar i prateći programi privući publiku i pažnju medija.
- Ove godine na 8. JoakimInterFestu imaćemo prilike da gledamo dobro i zanimljivo pozorište a sam Kragujevac od 7. do 15. oktobra biće bukvalno grad pozorišta čime će ova međunarodna smotra ispuniti svoju teatarsku misiju, zaključio je on.
Da je ove godine na repertoaru InterFesta „dobro, sveže, autentično, iskreno i inspirativno pozorište” istakao je i selektor smotre Goran Cvetković koji je već drugu godinu za redom „zadužen” za repertoar festivala.
- Sezona za nama u čitavom regionu bila je siromašna po pitanju premijera i novih pozorišnih produkcija ali je to malo, bilo zaista kvalitetno. I ove godine rukovodio sam se istim kriterijumom, a on je - da izabrane predstave komuniciraju sa publikom, da festivalska publika uživa u pravom pozorištu, da trijumfuje ono pozorište koje ima svoju misiju, moć „da promeni svet” i društvenu odgovornost, kako je bilo od antičkih vremena do danas, naglasio je Cvetković, obrazloživši i slogan pod kojim se odvija ovogodišnji festival „ŽIVETI SA DRUGIMA ILI NOVA HUMANOST”, kao neophodnu potrebu da se kod nas i u okruženju razume i shvati „onaj koji ne razmišlja kao ja”.
On se kao selektor zahvalio upravi kragujevačkog Teatra kao i lokalnoj samoupravi koji su podržali njegovu beskompromisnu selektorsku koncepciju, pre svega finansijski, za razliku od republičkog Ministarstva kulture koje se rukovodilo elitističkim i „šta mi se sviđa ili ne” razlozima.
U žiriju 8. JoakimInterFesta nalaze se poznati reditelji iz Makedonije, Srbije i Mađarske: Vladimir Milčin, Goran Marković i Laslo Keseg.

Нема коментара:

Постави коментар